Andra Clitan va participa la Fashion Road: Dialogue across Borders, derulat de ICR

02.02.2011

Designerul Andra Clitan va participa la proiectul Drumul modei: dialog peste granite (Fashion Road: Dialogue across Borders), derulat de Institutul Cultural Roman in perioada 2010–2012, in colaborare cu British Council, Centrul Ceh, Goethe-Institut, Institutul Cultural Danez (membri ai retelei EUNIC) si Consiliul Armean al Modei.

Andra Clitan a fost selectata in urma unui concurs lansat de ICR in luna decembrie 2010. Concursul s-a adresat tinerilor designeri romani preocupati de includerea elementelor traditionale in lucrarile lor recente, cu studii in arta vestimentara si cel putin doi ani de experienta in domeniu. Castigatorul a fost desemnat de un juriu format din Doina Levintza, creator de moda, Razvan Vasilescu, asistent universitar la Universitatea de Arte Bucuresti, Facultatea de Arte Decorative si Design – sectia Moda, Alexandru Balasescu, antropolog si Ioana Leca, expert din cadrul ICR. Competitia a fost stransa, atat datorita numarului mare de dosare primite – 23, cat si prin valoarea portofoliilor si a propunerilor prezentate. Principalele criterii de evaluare au fost respectarea temei, originalitatea conceptului, relatia dintre schita si produsul final, realizarea produsului (alegerea materialelor, armonia formelor si a culorilor, calitatea fabricatiei).

Tanarul designer selectat va participa, alaturi de patru creatori de moda europeni si cinci armeni, la seminarii internationale si va beneficia de o rezidenta in Armenia, in mai 2011. In cadrul acestei rezidente creatorul Andra Clitan va face echipa cu un designer armean cu care va colabora la crearea si producerea a patru tinute complete (inclusiv accesorii) pentru colectia generala a proiectului, incluzand in creatiile lor elemente specifice patrimoniului cultural din Armenia si din tarile europene.

Colectia realizata de designerul roman si cel armean va fi structurata in cadrul rezidentei din Romania din vara acestui an. Colectiile tuturor designerilor (reunind in total 20 de tinute complete) vor fi prezentate intr-o expozitie itineranta organizata in Armenia, Cehia, Danemarca, Germania, Marea Britanie si Romania in 2012.

Andra Clitan este licentiata in design vestimentar a Universitatii de Arte si Design din Cluj-Napoca si detine o diploma de masterat in design vestimentar in urma studiilor efectuate in cadrul aceleiasi universitati. In prezent este doctoranda a Universitatii de Arte si Design din Cluj-Napoca, avand ca tema de cercetare costumul traditional de sarbatoare din Tara Maramuresului. A beneficiat de burse de studiu in Franta si Marea Britanie.

Avandu-si radacinile in Maramures, Andra Clitan s-a familiarizat de la o varsta frageda cu arta si costumul traditional, fapt care a influentat decisiv conturarea identitatii sale de tanar designer. A valorificat cu originalitate si creativitate stilistica vestimentatia traditionala in colectii reprezentative, cum ar fi: „Back to Roots”, „Mara Mi” sau „My Maramures”. A participat la numeroase evenimente de profil din tara si strainatate (Italia, Franta, Germania). Pe langa design vestimentar, este pasionata si de alte domenii artistice, precum sculptura, pictura, fotografia, confectionarea bijuteriilor.

Drumul modei: dialog peste granite este un proiect organizat sub egida EUNIC (European Union National Institutes for Culture) de British Council, Centrul Ceh, Goethe-Institut, Institutul Cultural Danez si Institutul Cultural Roman, in parteneriat cu Armenian Fashion Council. Proiectul este finantat cu sprijinul Comisiei Europene, prin programul „Cultura 2007-2013”.

Sursa: Ilinca Teodosiu

Citeste si despre: designeri romani, Andra Clitan, Fashion Road, Facultatea de Arte, ICR, EUNIC
Mondo News - Ultima ora:
Inchide