Doar 5% dintre bijuteriile vandute in Romania sunt autohtone

14.06.2010


Bijutier de Romania - Doar 5% din bijuteriile vandute in tara noastra sunt autohtone! O spune chiar Mihail Pacioianu, vicepresedintele Federatiei Metalelor si Pietrelor Pretioase si Semipretioase - Diamond Gold.

Productia de bijuterii din Romania ultimilor 20 de ani reprezinta cel mult 5% din totalul bijuteriilor vandute in fiecare an, restul fiind creatii ale designerilor straini, mai ales italieni. Productia autohtona de bijuterii nu a reusit sa se dezvolte din cauza lipsei unor conditii minimale obligatorii precum incurajarea productiei de extractie a aurului, a argintului si a productiei de bijuterii  printr-un cadru legislativ stimulatoriu. Totodata, lipsa creditelor pentru dezvoltarea productiei a contribuit deopotriva, datorita politicii bancilor, la “ingroparea” acestui sector.
Fenomenul a fost amplificat si de lipsa unor scoli de bijutieri care in loc sa se dezvolte, s-au desfiintat, precum si de lipsa cu desavarsire a unor scoli de designeri de bijuterii. Este firesc ca in aceste conditii si creatia autohtona de bijuterii sa nu se poata afirma si dezvolta, imensa majoritate a bijuteriilor de pe piata romaneasca reprezentand creatii ale designerilor straini, mai ales italieni. 
     
Totusi, talentul si dorinta de afirmare a unor bijutieri de exceptie din Romania de a crea bijuterii noi, originale, au condus la aparitia unor creatori de exceptie in marile orase cum ar fi Bucuresti, Timisoara, Constanta, Brasov, care realizeaza bijuterii din metale pretioase si cu pietre pretioase naturale exceptionale ca valoare de creatie artistica, unicat, cu nimic mai prejos decat cele ale unor renumite firme de bijuterii.  Cu toate ca designerii si creatorii romani nu reprezinta branduri cum ar fi Bulgari, Versace, Cartier, Damianni sau Pierre Cardin, creatorii romani ar putea concura cu succes, in conditii egale  cu marile nume din industria mondiala.

Creatorii romani de bijuterii sunt fericiti ca pot realiza "unicate" pe banii clientilor

Creatorii de bijuterii din Romania, fie ca realizeaza bijuterii originale in atelierele proprii si le vand in magazinele micilor firme, fie lucreaza la comanda (unicate, exclusivitati) unor clienti mai pretentiosi si buni cunoscatori ai pietei bijuteriilor, o fac pentru sume simbolice. Dar acesti creatori sunt fericiti ca au avut ocazia sa realizeze bijuterii de exceptie si de mare valoare artistica si materiala, pe banii clientilor.   Mihail Pacioianu

Goana dupa aur trece prin Istanbul            

Piata neagra a aurului a evoluat proportional cu taxele si impozitele pentru aceasta categorie de produse. Mai mult, criza  economica actuala ar putea reinvia ”goana dupa aur”, in special dupa cel din Marele Bazar din Istanbul, prin doua aspecte: cresterea somajului, care reorienteaza romanul spre comertul mai mult sau mai putin legal cu bijuterii din aur aduse din Turcia si vandute in Romania in diverse moduri; transformarea lichiditatilor in aur, marfa cu o valoare mult mai sigura decat valuta forte.   

Primul mare targ de bijuterii din Romania

In Romania nu sunt organizate targuri de bijuterii specializate, acestea avand loc sporadic, bijuteriile din metale pretioase fiind vandute in cadrul unor targuri si expozitii cu profil mai larg. Speram ca in 2010 - 2011 sa organizam primul mare targ de bijuterii specializat, la care sa participe cateva sute de firme de bijuterii din tara si din Turcia, Italia etc. De asemenea, ne mai propunem sa instituim concursuri tematice la care sa premiem creatia de bijuterie romaneasca, productia de bijuterie romaneasca sau cele mai bune magazine din domeniu.

Sursa: Ilinca Teodosiu

Citeste si despre: bijuterii, verighete, bijutieri, mihail pacioianu, diamond gold, federatia metalelor si pietrelor pretioase si semipretioase
Mondo News - Ultima ora:
Inchide