Voloca - Rochii de mireasa cu numele florilor din ghivece

05.06.2010

Voloca este un sat din Ucraina, care traieste "pe picior mare" de pe urma confectionarii rochiilor de mireasa, care au ajuns vestite si peste hotare. Sunt lucrate de intreaga comunitate de ucrainieni, iar succesul a aparut imediat dupa 1990. 

Daca mergi in satul uncrainean Voloca, te lovesti de o "mare" de vile scumpe, de masini de lux si de oameni care muncesc cot la cot, barbati si femei, la "afacerea rochiilor de mireasa".

Satenii isi vand rochiile lucrate cu grija si dragoste in Rusia, Italia, Anglia, Japonia, Iran, China, inclusiv in Romania. La noi, rochiile de Voloca pot fi gasite in unele bazare, in special din nordul tarii, potrivit jurnalistilor de la Evenimentul de Suceava.

Femeile din Voloca povestesc ca afacerea rochiilor de mireasa a inceput inca din perioada fostei Uniuni Sovietice, iar dupa 1990 romanii de aici au inceput sa lucreze pe cont propriu. Asa au inceput, fara sa vrea, sa-si puna bazele unei afaceri solide si de succes.

La Voloca nu numai femeile lucreaza, ci si barbatii. Ei isi ajuta sotiile, surorile si mamele atat in croitorie, cat si in vanzare. Si-au denumit modelele dupa numele florilor din ghivece pentru a le putea tine sirul.


O rochie de mireasa de Voloca se vinde cu preturi cuprinse intre 100 si 1.700 de dolari, in functie de materiale si aplicatii. Nici macar criza nu a reusit sa scada avantul vanzarilor pe care il inregistreaza rochiile lucrate la ucraineni. O femeie lucreaza cam 30-40 de rochii pe saptamana. Potrivit celor care se ocupa de vanzarea lor, marea majoritate a rochiilor pleaca spre piata din Rusia.

"Vindem in Anglia, Romania, Iran, Italia, Azerbaidjan, Turkmenistan, cam in vreo 35 de tari, insa cele mai multe le vindem in Rusia. Explicatia? In afara faptului ca e o tara mare, nu stiu ce sa spun, au bani mai multi".


Sursa foto: Evenimentul de Suceava
 

Sursa: Ilinca Teodosiu

Citeste si despre: rochii de mireasa, voloca, rochii voloca, rochii de mireasa ucraina, colectii rochii de mireasa 2010
Mondo News - Ultima ora:
Inchide